Hoe ga je om met een dip?

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 14-03-2023

4 Minuten

936 Keer bekeken

Hoe ga je om met een dip? 

Soms heb je wel eens van die dagen dat van alles op werk niet helemaal lekker gaat. Twee weken geleden had ik zo’n week waarin ik zo warrig als een kluwen wol was. Ik vergat veel en was traag, waardoor ik afspraken moest verzetten en het overzicht verloor. Ik kan je zeggen dat je dan niet lekker je weekend ingaat, omdat je de volgende week een inhaalslag moet maken. In deze blog ga ik zulke rotdagen bespreekbaar maken. Hoe ga je ermee om, wat kan je ertegen doen en ik geef je wat tips als ervaringsdeskundige en iemand die ook hulp zocht.


Hoe ga je om met een dip? 

Wat kan je doen om een dip te voorkomen? Helemaal niets.


“Bedankt Emmanuel, hier heb ik wat aan!!” 


Hó nee luister, het is wel zo. Al helemaal als je 40 uur per week werkt en er bepaalde verwachtingen op jouw schouders rusten, zul je wel eens een mindere dag of week ervaren. Maar hier is het ding: iedereen heeft wel eens een mindere periode. Daarom kan je bij een dip het beste zo min mogelijk bij de pakken neer gaan zitten en met een gretig gevoel reageren, gretig om je flow terug te pakken. 

Daarnaast helpt eerlijk zijn tegen jezelf en de rest om je heen ook. Maak het bespreekbaar met je collega’s, want dan hebben zij (1) empathie en begrip voor de situatie en (2) houden zij er rekening mee en kunnen zij je eventueel helpen. 

Nu begrijp ik dat jij enorm benieuwd bent naar manieren om te reageren wanneer je een mindere periode ervaart. Of dat jij benieuwd bent naar tips hoe je de kans op een dip minimaliseert. Hier komen ze! 


Gun jezelf rust

Wanneer jij je futloos voelt, kan het zijn dat je lichaam reageert op hoe jij je mentaal voelt. Gun jezelf daarom genoeg rust, zowel mentale- als lichamelijke rust. Bovendien is het uiterst belangrijk dat je genoeg slaapt. 


Kom in beweging!

Oké, dit klinkt tegenstrijdig met de vorige tip en dat is het ook een beetje, maar je lichaam en brein gaat opleven wanneer je actief beweegt. Wanneer je sport, maakt je lichaam het gelukshormoon ‘endorfine’ aan en het wakkert je brein aan. Daarnaast zijn buitenactiviteiten al helemaal top, want daglicht heeft invloed op de hoeveelheid melatonine, oftewel het slaaphormoon. Een wandeling in de pauze doet al wonderen. Heeft jouw werkgever al een vitaliteitsplan?!


Smile

Lachen kan effectiever zijn dan een serieus gesprek bij het verminderen van stress. Zorg er daarom voor dat je buiten werk om genoeg dingen doet die je echt leuk vindt. Een activiteit die als het ware het kleine kind in je omhoog brengt. Bij mij is dat voetbal, films en een terrasje pakken. Daarnaast helpt sociaal contact je beter te voelen. Zelfs als je geen behoefte hebt aan sociale interactie, kan het nuttig zijn om af te spreken met iemand of iemand op te bellen. 


Zorg voor de allerfijnste werkomgeving

Ze zeggen wel is ‘clean desk, clean mind’, maar dit kan ik zeker beamen. Combineer dit met genoeg beweging tijdens je werk, leuke collega’s om je heen en een werkomgeving die volgens jou werkgeluk nastreeft. 


Zowel connaisseurs van een portie nacho’s, als festivalgangers, als de gehele beroepsbevolking zou hetzelfde uitroepen: Een dip hoort erbij. Let daarom niet te veel op de effecten ervan, maar kijk vooral naar manieren hoe jij hierop kan reageren. Wat gebeurd is, is gebeurd. Kijk daarom vooruit! 


Bedankt voor het lezen van mijn blog.
Wil jij meer blogs van mij of mijn collega’s lezen? Klik dan hier

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Uitgelichte blogs

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?