Waarom onbeperkte vakantiedagen niet zo mooi is als het klinkt

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 19-06-2024

2 Minuten

184 Keer bekeken

Het klinkt als een droom: onbeperkte vakantiedagen. Een vakantie wanneer je maar wilt, zoveel als je wilt, en zonder je schuldig te voelen tegenover je collega's of baas. Maar zoals met veel dingen die te mooi klinken om waar te zijn, schuilt er ook hier een addertje onder het gras. In deze blog leggen we je uit waarom onbeperkte vakantiedagen misschien niet zo'n zegen zijn als ze lijken.


Stel je voor, je werkt bij een bedrijf dat onbeperkte vakantiedagen aanbiedt. Wat een vrijheid! Maar dan, op een zonnige maandag, besluit je dat je toe bent aan een weekje strand. Je baas knikt instemmend, maar naarmate de weken verstrijken, zie je je collega's steeds langer aan hun bureau zitten. Zij nemen minder vrij omdat ze zich zorgen maken over hoe ze overkomen: "Heb ik wel genoeg gedaan om deze vrije dagen te verdienen? Straks denkt de baas dat ik niet betrokken ben." 


Vakantiestress is niet ongewoon. Zonder een vastgesteld aantal vakantiedagen kunnen werknemers het gevoel krijgen dat ze altijd 'aan' moeten staan om hun toewijding te bewijzen. Het gevolg? Ze nemen minder vrij dan wanneer ze een vast aantal dagen hadden. Uit onderzoeken blijkt dat in bedrijven met onbeperkte werknemers vaak minder vakantie opnemen dan hun collega's met een traditioneel vakantiedagenbeleid. 


En wat te denken van de werkdruk? Met onbeperkte vakantiedagen is er vaak geen duidelijk beleid over hoe het werk wordt opgevangen wanneer iemand weg is. Dit kan leiden tot een cultuur waarin werknemers hun vakanties blijven uitstellen omdat ze zich niet willen begraven onder de stapel werk die op hen wacht bij terugkomst. Het resultaat? Minder vakantie, meer stress, en uiteindelijk lagere productiviteit.


Laten we niet vergeten dat vakantiedagen bedoeld zijn om werknemers de kans te geven echt uit te rusten en te herstellen. Ze zorgen voor een gezonde werk-privébalans en dragen bij aan de algehele tevredenheid op de werkvloer. Een vast aantal vakantiedagen dwingt werknemers om tijd voor zichzelf te nemen, wat uiteindelijk hun welzijn en prestaties ten goede komt.


Conclusie: onbeperkte vakantiedagen klinken fantastisch in theorie, maar in de praktijk kunnen ze leiden tot minder rust, meer stress en een verminderde werk-privébalans. Dus misschien is het toch niet zo'n slecht idee om gewoon vast te houden aan die (circa) 25 dagen per jaar. Je gezondheid, mentale welzijn - en je baas - zullen je dankbaar zijn.

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?