Talking Office - Sollicitatie tips

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 03-07-2024

4 Minuten

154 Keer bekeken

Solliciteren. De start van mogelijk een nieuw avontuur. Als je ergens gaat solliciteren, wil je je natuurlijk van je beste kant laten zien. Een sollicitatiegesprek kan daarom best spannend zijn, maar met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Zo voel je je minder gespannen en straal je zelfvertrouwen uit.

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om je optimaal voor te bereiden. Ook tijdens het gesprek zelf zijn er een aantal slimme tips en trucs die je kunt toepassen om een geweldige indruk te maken. In deze whitepaper delen we die handige tips met jou!


Zorg ervoor dat je cv up-to-date is

Je cv is dé manier om jezelf te presenteren en je kans om een geweldige eerste indruk achter te laten. Een goed cv is als een krachtig visitekaartje dat je een streepje voor kan geven. Als er veel kandidaten zijn, kan jouw cv het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een gesprek.

Vind je het lastig om een goed cv te maken of weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen! Lees dan onze andere whitepaper waarin we tips geven voor een sprankelend cv!


Verdiep je in een bedrijf

Niks is erger dan tijdens een sollicitatiegesprek met je mond vol tanden staan als er wat wordt gevraagd over het bedrijf. Bereid je dus goed voor door op de website informatie over het bedrijf te lezen en probeer de belangrijkste dingen in je op te nemen. Zo laat je tijdens het gesprek zien dat je geïnteresseerd bent en voorbereid naar het gesprek bent gekomen.


Wees op tijd

Te laat komen op een sollicitatiegesprek is een no go, hierdoor sta je meteen 10-0 achter. Kijk van te voren hoe lang je moet reizen en zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt. 

Als je met het openbaar vervoer reist, pak dan altijd een trein of bus eerder voor het geval er één uitvalt. Houd met de auto rekening met file en check de actuele omstandigheden voordat je vertrekt.


Stel jezelf voor

Wanneer het sollicitatiegesprek begint, is het natuurlijk wel zo netjes om je even voor te stellen. Je gesprekspartners willen graag weten wie zij voor zich hebben en  door zelf initiatief te nemen, kom je zelfverzekerd over. Bedrijven vinden het vaak goed om te zien als er initiatief vanuit jou komt, dus begin hier gelijk mee! 

Let tijdens het gesprek op je lichaamstaal. Zorg altijd voor een open houding en zit rechtop. Zit ontspannen en kijk de persoon waarmee je praat altijd aan. Lichaamstaal kan veel zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer jij onrustig met je handen zit te friemelen, kan dit eruit zien alsof je niet op je gemak bent.


Heb je vragen bij de hand

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk ook dingen weten over het bedrijf die voor jou belangrijk zijn. Bedenk van tevoren wat je wilt weten en stel deze vragen tijdens het gesprek. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en voorkomt dat je achteraf met onbeantwoorde vragen blijft zitten. Bovendien kun je zo beter beslissen of dit de juiste plek voor jou is.

Het stellen van goede vragen laat ook zien dat je echt geïnteresseerd bent. Vermijd echter vragen waarvan het antwoord al op de website staat, want dat kan overkomen alsof je je niet goed hebt voorbereid.


Wees lekker jezelf!

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is echt belangrijk: wees jezelf! Als je je anders voordoet dan je eigenlijk bent, komt dat vroeg of laat toch uit. Het zou vervelend zijn als het bedrijf dacht iemand anders te hebben aangenomen en daardoor misschien niet meer met jou verder wil. Blijf dus vooral jezelf en kijk of de match met het bedrijf echt is. Op die manier weet je zeker dat je een plek vindt waar je je thuis voelt.


Wees voorbereid

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je een aantal standaard vragen verwachten, bijvoorbeeld over jouw goede en minder goede eigenschappen. Het is fijn om van te voren over deze vragen te hebben nagedacht, zodat je op het moment zelf weet wat je wilt zeggen en ook voorbeelden kan geven. Hierdoor heeft het bedrijf het idee dan je goede zelfkennis hebt en raak jij niet gespannen over je antwoord.


Een goede voorbereiding is het halve werk!

Dat weten we bij Sparkling People maar al te goed. Daarom helpen onze Recruiters jou in de voorbereiding naar een gesprek toe, zodat je helemaal klaargestoomd bent.

Wil jij graag sparren over een goede voorbereiding? Neem dan contact op met ons, we denken graag met je mee!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?