Een echte horecatopper - Sparkling People

Auteur: Bo van Twuijver

Geplaatst op: 22-03-2022

4 Minuten

1168 Keer bekeken

Hoi! Mijn naam is Bo en ik doe mijn afstudeerstage bij Sparkling People. Naast mijn school werk ik al 6 jaar met veel plezier in de horeca. Tegenwoordig kiezen veel jongeren liever voor een bijbaan in de supermarkt als vakkenvuller of cassière. Logisch, hoor ik je denken, want in de horeca moet je keihard werken. Toch heb ik er niet voor gekozen om mijn bijbaan in de horeca te verruilen tegen iets anders. Benieuwd waarom?

Waarom werken in de horeca zo leuk is

Het klopt zeker dat je in de horeca vaak hard moet werken en dat de dagen soms wat langer duren dan een gemiddelde kantoorbaan. Toch word ik hier juist heel erg blij van. Ik zet liever een stapje harder dan dat ik de hele dag voor me uit zit te staren. Ook heb je in de horeca veel contact met mensen waardoor je de hele dag door leuke gesprekken hebt. Hierdoor loop ik vaak rond met een glimlach op mijn gezicht. Je maakt andere mensen blij en dat werkt aanstekelijk.

 

Naast dat het werken in de horeca erg leuk is, biedt het ook een goed fundament voor jouw verdere carrière. Je ontwikkelt namelijk vaardigheden die heel erg in je voordeel kunnen werken. Dit zijn vaardigheden zoals:

Je bent sociaal

Je werkt met mensen en daarom zal je jezelf sociaal op moeten stellen. Of je nu achter de bar staat of mensen aan tafel moet bedienen, vriendelijkheid is superbelangrijk. Ook voor mensen die misschien verlegen zijn, is werken in de horeca super goed om socialer te worden. Door vriendelijk over te komen en makkelijk gesprekken aan te gaan met mensen is dit zeker een pré voor de rest van je carrière.

Je leert omgaan met stress

De bonnetjes met drankjes die jij moet maken blijven maar komen of het terras loopt ineens vol met allemaal nieuwe mensen die wat bij je willen bestellen. Het werken in de horeca kan soms behoorlijk stressvol zijn. In dit soort stressvolle situaties, leer jij goed prioriteiten stellen. Ook leer je hoe jij je hoofd koel kunt houden. Dit komt bij veel banen in verschillende sectoren goed van pas.

Je leert omgaan met kritiek

Het is natuurlijk de bedoeling dat de gasten altijd blij en positief zijn, maar toch is het niet te voorkomen dat iemand soms ontevreden is. Je krijgt kritiek die misschien wel helemaal niet voor jou bedoeld is. Je lost dit vaak niet op door dit op iemand anders af te schuiven. Je zorgt ervoor dat het goed komt en trekt je dit niet persoonlijk aan. Je gaat daarna namelijk weer vrolijk verder met een glimlach op je gezicht. Door het opvangen van kritiek sta je alleen maar sterker in je schoenen!

Je bent Proactief

In de horeca is geen dag hetzelfde. Je weet van tevoren nooit hoe de dag gaat lopen en er gebeuren vaak onverwachte dingen. Hierdoor leer jij om je proactief op te stellen. Wat dat is? Je onderneemt actie zonder dat anderen je daartoe moeten aanzetten en je neemt verantwoordelijkheid wanneer dat nodig is. Een proactieve houding levert je ook veel voordelen op in andere banen.

Jij hebt geen 9 tot 5 mentaliteit

Als je in de horeca werkt, heb je vaak geen vaste werktijden. Het kan zomaar eens gebeuren dat het super druk is en dat je na 12 uur werken eindelijk zelf kan gaan genieten van een drankje. Ook zal je niet alleen overdag maar ook vaak in de avonduren aan het werk zijn. Hierdoor ben jij erg flexibel en heb jij dan ook zeker geen 9 tot 5 mentaliteit. Dit is iets wat veel werkgevers vaak belangrijk vinden.

 

Kortom, genoeg redenen waarom werken in de horeca bijdraagt aan het versterken van jouw vaardigheden. Ben jij enthousiast geworden en lijkt het jou leuk om ook te gaan werken in de horeca? Neem dan snel een kijkje naar de openstaande vacatures en wie weet word jij een echte horecatopper!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?