Werkgeluk model

Auteur: Jeroen Tenhaeff

Geplaatst op: 16-08-2023

4 Minuten

2846 Keer bekeken

Het Work With a Smile model van Sparkling People vormt de basis van onze visie over werkgeluk. Dit model ligt ten grondslag aan onze droom om de meest inspirerende werkgever van Nederlandse bodem te worden. 


Over werkgeluk is niet veel onderbouwde theorie te vinden. 

Over geluk (en over werk) is die er in overvloed. Niet alleen de piramide van Maslow of de Subjective Happiness Scale van Sonja Lyubomirsky, maar zeker ook  vele podcasts, zoals de happyatworkpodcast of The Happiness Lab zijn verslonden om tot dit model te komen. 

Vanuit al deze lees- en luisteruren heb ik zes factoren gedefinieerd die mijns inziens ten grondslag liggen aan werkgeluk. Deze heb ik samengevoegd in een werkgeluk model, ofwel: ons eigen Work With a Smile model.


Waarom gebruik maken van een werkgeluk model? 

Ik geloof dat werkgevers die op deze zes onderdelen excelleren een medewerkerstevredenheid van boven de 8 en een ENPS van 25+ behalen. Waarom je dat wil? Iedereen wil toch samenwerken met blije mensen?! 


Richting

Je bedrijf is een team. Als team ben je altijd onderweg.

Stel je voor: je besluit om je team uit te breiden. Je vraagt een potentieel nieuw teamlid: “Hoi! Ga je mee?”

De vraag die je terugkrijgt? Precies:

“Waar gaan we heen?”

 
Vraag je eens af: hoe is het voor mensen die al aan boord zijn, maar die nog niet weten waar ze precies heen gaan? Richting zorgt voor een glimlach.


Vitaliteit

Ik geloof dat je moet koesteren dat je fit bent en je goede gezondheid moet vieren. Ik geloof ook dat vitaliteit aan de basis staat van een goed gevoel. Vitale medewerkers presteren beter, zijn minder ziek, zijn creatiever, en zo gaat het lijstje nog wel even door. 

Bovenstaande is allemaal bewezen theorie. 

Waarom zie ik vandaag de dag dan nog steeds werkgevers die niet actief bezig zijn met het stimuleren van vitaliteit!? 

De basis van een goed gevoel is een goede gezondheid. Gun dat je medewerkers. 


Omgeving

Nespresso kost €0,42 per cup. Ik drink daarom thuis geen Nespresso.

Ondertussen vind ik het prima om op een prachtig terras €3,- voor een espresso te betalen. 

Waarom? Vanwege de omgeving! 

Ik geloof dat je moet zorgen dat de omgeving waarin je team werkt vet is. Zo ongelofelijk vet dat je eigenlijk nooit meer ergens anders wil werken. 


Verbinding

Ik heb niet de rust om te genieten van voetbal of formule 1. Daarom vind ik het fascinerend om te zien dat mijn medemens op zaterdag een ongelofelijk lelijk rood shirt aan doet, liedjes zingt die onderdoen voor kinderen voor kinderen en een weekend laten maken of breken door de prestaties van een groepje 20ers die achter een bal aanrennen. Why!? 

Het antwoord is heel simpel: je onderdeel voelen van een groep geeft voldoening. Als je dit groepsgevoel met je bedrijf weet te creëren, gebeuren en mooie dingen! 


Ontwikkeling

Wat heb je liever: positief of negatief? Plus of min? Geld dat wordt bijgestort of geïncasseerd wordt? Het beter doen dan gisteren of juist minder?

Volgens mij is alleen gewichtsverlies positief, maar ook daar kan ik een ‘groene pijl’ van maken.

Volgens mij hoeft niemand uit te leggen dat progressie, verbetering of groei zorgt voor voldoening, en daarmee een glimlach. 


Fun 

Eigenlijk staat ieder onderdeel van ons werkgeluk model in het teken van een glimlach. Maar, die glimlach kan zo nu en dan best wel eens omgetoverd worden in geschaterlach. 

Neem jezelf niet altijd even serieus en gebruik humor als  ontspanningsinstrument!


Werkgeluk als strategie 

Dus, als ik dit werkgeluk model op orde heb, zit mijn medewerkerstevredenheid wel goed? 

Het antwoord is nee. Je hebt de basis dan wel voortreffelijk staan, maar je team moet het echt zelf doen.
Als je in de basis een ongelofelijke zuurpruim bent, kan je werkgever nog zo een mooi doel hebben, vitaliteit stimuleren, zorgen voor ontwikkeling en zorgen voor verbinding in een prachtige omgeving. Maar die glimlach komt er niet. 


Iedereen staat aan het roer van zijn eigen glimlach. 

Ik ben onderweg naar wereldwijd werkgeluk en wil de meest inspirerende werkgever van Nederlandse bodem worden. Dit geloof ik te kunnen bereiken door op ieder van bovenstaande onderdelen uit ons werkgeluk model anderen te inspireren. Deze journey zorgt ervoor dat ik dagelijks met een glimlach werk. 

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?