De zomertijd is weer in gegaan!
Auteur: Lisa Ten Hoope
Geplaatst op: 29-03-2022
3 Minuten
1180 Keer bekeken
Op zondag 27 maart is de zomertijd weer in gegaan. De een kijkt er enorm naar uit en de ander is een minder grote fan. Een uurtje minder slapen, maar daarna is het wél langer licht buiten! Maar waarom is dit nou eigenlijk het geval? Het zit zo: aangezien het langer licht is, hoeven we gezamenlijk minder licht aan te zetten en zo kunnen we energie besparen. De omschakeling vinden sommige mensen toch lastig en ook het gaan slapen als het nog licht is, vindt niet iedereen prettig. Wat zijn nou de voor- en nadelen van de zomertijd?
Optimaal gebruik van daglicht
Door de klok een uur vooruit te zetten, zorg je voor een optimaal gebruik van het daglicht. Het wordt vroeg licht en ook tot laat in de avond is het nog licht. Dit zorgt ervoor dat wanneer de meeste mensen wakker zijn, er minder gebruik gemaakt wordt van lichtbronnen. Denk hierbij aan lantaarnpalen die later aangezet worden, maar ook de lampen in huis die een uur later aan kunnen.
Meer buiten leven
Wanneer het langer licht is, ga je automatisch meer naar buiten. Nog even een avondwandeling maken of in de tuin zitten. Hierdoor krijgt jouw vitamine D een boost! Ook het sporten wordt vaker in de avond opgepakt. Denk hierbij aan hardlopen, skeeleren of fietsen. Dit doe je toch liever als het nog licht is, vergeleken met wanneer het donker is.
Vrolijker zijn
Daglicht kan grote invloed hebben op je humeur. Als het de hele dag regent of grijs en grauw is, ben je vaak toch minder vrolijk dan wanneer de zon schijnt en je nog in het licht naar huis kan rijden vanuit je werk. Niets is vervelender dan in het donker naar je werk gaan en ook weer thuiskomen. Met meer daglicht komt er een gelukshormoon vrij, waardoor jij vrolijker je dag doorgaat!
Biologische klok
Sommige mensen beweren echt last te hebben van de omschakeling naar de zomertijd. Wanneer we de zomertijd in gaan, sta je een uur eerder op, maar gaan we vaak niet eerder slapen. Hierdoor is je biologische klok in de war. Het kan dus zijn dat je minder slaapt in de zomertijd en dus extra moe bent, vooral de eerste paar dagen.
Wat is nu beter?
Een eenzijdig antwoord hier op is er helaas niet. Als er voor één tijd gekozen moet worden voor het hele jaar, is er een lichte voorkeur voor de wintertijd. Wanneer de zomertijd het hele jaar zou gelden, is het in de winter pas heel laat licht, waardoor dit voor het gelukshormoon alleen maar averechts zou werken.
Heb jij een duidelijke voorkeur of vind de afwisseling juist fijn? Dit jaar is de zomertijd gewoon weer ingegaan, dus geniet er van!
Deel dit artikel op social media
1
Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht
2
Schrijf je in en solliciteer
3
In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen
4
Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever
5
We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject
6
Start met jouw nieuwe baan!