Remote werken: de voordelen voor werkgever en werknemer

Auteur: Jill van Drongelen

Geplaatst op: 12-05-2022

4 Minuten

1288 Keer bekeken

Wat is remote werken eigenlijk?

Remote werken: je hoort het steeds vaker voorbij komen. Remote werken betekent: ‘werken op afstand’. Vaak houdt het in dat je niet op kantoor werkt, maar op een andere plek. Dat kan jouw eigen woonkamer zijn, een café in de buurt, of een compleet ander land. Je werkt dus locatie onafhankelijk.

Digital Nomad is ook zo een term die je steeds meer hoort. Toch zijn een digital nomad en remote werker niet helemaal hetzelfde. Een digital nomad reist meestal rond, en werkt dus niet op een vaste locatie. Een remote werker is meestal wel gebonden aan een vaste, remote plek van waaruit hij/zij werkt.

Hoewel het steeds normaler wordt en steeds vaker voorkomt dat mensen volledig remote werken, zijn er nog veel vragen hierover. We proberen je in deze blog wat meer info te geven!

Er zijn drie vormen van remote werken:

1. Werken op afstand als werknemer

Werk je in loondienst bij een bedrijf, en zou je graag remote aan de slag willen? Het is mogelijk! Tegenwoordig staan bedrijven steeds meer open voor remote werken (bedankt corona, denk ik?), zowel fulltime als parttime. Zo kun je volledig remote aan de slag gaan, bijvoorbeeld als Klantenservice Medewerker in Portugal. Maar vaak is het ook bespreekbaar dat je bijvoorbeeld drie maanden per jaar vanuit Bali, Spanje of Mexico gaat werken.

2. Werken op afstand als Freelancer

Als Freelancer werk je voor bepaalde tijd aan een opdracht. Je kunt zelf bepalen hoeveel opdrachten je aanneemt en wat de afspraken zijn met het bedrijf. Op deze wijze kun je bijna altijd remote aan de slag met opdrachten!

3. Werken op afstand als Ondernemer

Als ondernemer ben je eigen baas, en daarmee automatisch de vrijheid om remote te werken. Dat kan voor een kortere periode van bijvoorbeeld drie maanden, maar ook voor een lange periode van bijvoorbeeld drie jaar. Soms kan het voor ondernemers lastig zijn om lang weg te zijn, wanneer de basis van hun bedrijf in Nederland is.

Wat zijn de voordelen van remote werken als werknemer?

Remote werken heeft veel voordelen als werknemer. Je werkt locatie onafhankelijk en bent dus geen tijd kwijt aan reizen – hoe fijn is dat! Daarnaast bepaal je je eigen werkplek. Werken vanaf het strand? In een co-working space? Of vanuit je hotel? Het kan allemaal als remote werker!

Een ander bijkomend voordeel is dat je soms kunt werken wanneer je wilt, en dus jouw eigen werktijden bepaalt. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar overleg het met jouw baas, opdrachtgever of reispartner.

Wanneer je werkt als digital nomad, reis je veel en zul je veel nieuwe mensen leren kennen. Elke dag is anders, dus als je van afwisseling houdt, is het misschien wel wat voor jou!

Wat zijn de voordelen van remote werken als werkgever?

Als werkgever zijn er absoluut voordelen om remote werkers in dienst te hebben. We sommen er een paar voor je op.

1. Als werkgever heb je de keuze uit de beste werknemers

Wanneer je locatie onafhankelijk werken mogelijk maakt, heb je een veel grotere poel van potententiele werknemers: het maakt immers niet uit of iemand in Amsterdam woont, in Groningen, of in Oslo zit. De keuze is dus reuze, en jij kunt de beste kandidaten uitkiezen!

2. Het stimuleert diversiteit in je teams

Door remote werken een optie te maken in jouw bedrijf, creer je meer diversiteit in je teams. Omdat je vanaf elke plek kunt werken, zullen mensen vanuit verschillende regio’s en met verschillende achtergronden in je teams komen. Een super goede ontwikkeling!

3. Remote werkers zijn 13% productiever

Misschien verrassend, maar vaak kunnen remote werkers beter plannen, en hebben ze een betere work-life balance. Hierdoor zijn ze effectiever aan het werk.

4. Last but not least: remote werken is goedkoper voor werkgevers

Werkgevers hebben minder kosten wanneer een gedeelde (of het hele) team remote werkt. Zo heb je een kleiner kantoor nodig, heb je minder elektriciteitskosten, lagere onderhoudskosten, en ga zo maar door.

Kortom: genoeg voordelen om remote te gaan werken, of om remote werken mogelijk te maken voor jouw werknemers. Waar ga jij werken?!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?