Een kantoor openen en werken in Lissabon

Auteur: Jan-Willem Pera

Geplaatst op: 01-09-2022

4 Minuten

916 Keer bekeken

Vorige maand opende ons kantoor in Lissabon: een prachtige mijlpaal!

De afgelopen week kreeg ik regelmatig de vraag: ‘Hoe lang is het kantoor nu al open dan?’. De reactie op mijn antwoord was vaak: ‘Een maand pas?!’. Waarop ik reageerde: ‘Ho ho, wel al een volledige maand hè’. 

Is het nu al het juiste moment voor een terugblik dan? Volgens mij wel: ondanks dat we nog midden in de opstartfase zitten, deel ik alvast een paar leuke feiten over het openen van onze vierde hub in Lissabon, Portugal.

Aspiraties om in het buitenland te werken?

Heb je op deze blog geklikt omdat je ook aspiraties hebt om in het buitenland te werken? Supertof! In deze blog deel ik mijn persoonlijke verhaal over de weg die ik heb afgelegd naar het openen van deze hub, net zoals de voor- en nadelen en hoe ik dit heb aangepakt zonder een handboek of uitgeschreven guidelines.

Spoiler: dat is ook de clou van dit verhaal: doe het vooral zoals je het zelf wilt doen. Ga achter alle tips aan, luister goed, maar creëer vooral je eigen visie en route.

Olá Portugal

Portugal, het land van GEEN siësta (ja echt), uitstekende wijnen, waar de buurvrouw perfect Engels spreekt, ze dol zijn op blonde kinderen, waar ze altijd vriendelijk zijn, en nieuwsgierig zijn naar je keuze: waarom verhuizen naar Portugal?!

Portugal is ook het land van slecht rijgedrag. Verder kan ik geen negatieve punten verzinnen…

Voor ons waren dit niet dé redenen om een kantoor te openen in Lissabon – al zijn het wel hele fijne bijkomstigheden natuurlijk!

Tips en Tricks

Naast het feit dat het belangrijk is dat jij de kapitein bent van jouw journey en deze dus op jouw manier uitvoert, heb ik wat tips en tricks op een rijtje gezet. Een beetje houvast wanneer je gaat verhuizen en werken in Portugal kan natuurlijk fijn zijn.


 1.        Kijk eens goed rond in je netwerk: wie is er voor het laatst op deze locatie geweest? Wie heeft er connecties met organisaties die in Portugal zijn gehuisvest? Wat voor hulpvragen kun je stellen? Weet dat je niet alleen bent: Nederlanders zijn overal, maar dan ook echt overal, en willen elkaar over het algemeen te hulp schieten wanneer nodig!


2.      Je zult geen handboek vinden op bol.com, zelfs niet in het Portugees. Wat nu? Verdiep je, omarm het en ga op pad! Vergroot je netwerk door je verhaal te delen en vraag om hulp.


3.      Waar wil je een kantoor gaan vestigen? In het midden van de stad, of net erbuiten? Wat past het beste bij jou en het bedrijf? Wil je het ook gebruiken als uithangbord om nieuwe medewerkers mee aan te trekken, of let je vooral op functionaliteit? Kies je voor een statig kantoor in het zakelijke district of toch voor die creatieve hub dichterbij het centrum? Wil je een eigen ruimte of vind je delen ook prima?

Laat je informeren door een gerenommeerde makelaar, plan een tour door de stad en ga op kantorenjacht. Wees voorbereid!


4.      Het tijdsverschil. Het is maar een uurtje vroeger, maar je kan er bijzonder veel uithalen! Als je hier om 8:00 begint, dan loop je mooi synchroon met je collega’s in Nederland. Begin je om 9:00 of zelfs nog iets later, dan kan je gelijk aan de slag. Je mailbox gaat al tekeer, de eerste belletjes van de klant of fijne collega komen binnen: geen praatje pot over het weer bij de koffiemachine maar gelijk in het juiste ritme. Rond 15:00 uur Portugese tijd merk je al dat het rustiger wordt, waardoor jij juist alle tijd hebt om die top kandidaat uitgebreid te spreken in een videocall.


5.      Is het moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden in een vreemd land? Wel nee! Het belangrijkste is dat je deelt welke plannen je hebt. Je zal verbaasd zijn hoe snel berichtjes of oproepen worden gedeeld in je netwerk.

 

En heb geduld: kies niet voor de eerste beste sollicitant, maar maak onderscheid tussen vluchters en de serieuze sollicitanten. Focus op zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en een proactieve houding.

 

Ik merk het al, tijd om deel II te gaan schrijven.

 

Mocht je na dit verhaal willen weten hoe ik andere zaken heb opgepakt, laat het me vooral weten! Houd wel rekening met het tijdsverschil he ;).

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?