Tips om te solliciteren als stagiaire

Auteur: Femke Tesselaar

Geplaatst op: 04-10-2022

3 Minuten

795 Keer bekeken

Hi! Ik ben Femke Tesselaar en ik ben momenteel Marketing Stagiaire op het prachtige Bali. Ik studeer momenteel Business Studies bij de hogeschool Inholland Alkmaar en ik zit nu in mijn derde studiejaar. De opleiding die ik volg is vrij breed en je kan tijdens de opleiding verschillende richtingen kiezen. Ik heb voor de richting marketing gekozen.

Mijn zoektocht naar een stage begon bij een stagemarkt die geregeld was vanuit Inholland. Bij deze markt kon je in gesprek gaan met verschillende bedrijven. Ik kwam daar in gesprek met het bedrijf Sparkling People. Na dit gesprek had ik mijn CV achtergelaten en ik werd de dag erna teruggebeld. Hierna volgde twee leuke gesprekken en in het derde/laatste gesprek moest ik een eindpresentatie geven. Ik heb dus best veel gesprekken moeten voeren voordat ik aangenomen werd voor deze stage en daarom zou ik jullie graag wat tips willen geven voor dit soort gesprekken!

1.      Bekijk de website van het bedrijf

Voor je op gesprek gaat is het verstandig om op de website van het bedrijf te kijken. Wat voor bedrijf is het nu eigenlijk en past dit wel bij jou? De meeste bedrijven hebben op hun website vaak een kopje “over ons”. Hier vind je informatie over wat de werkzaamheden zijn, waar het bedrijf voor staat en soms ook de medewerkers die in dienst zijn.

2.    Verdiep je in de dresscode van het bedrijf

Als je op gesprek mag komen bij een bedrijf is het handig om je te verdiepen in de dresscode van het bedrijf. Dit kun je doen door op sociale media te kijken of op de website van het bedrijf. Zorg er te allen tijden voor dat je kleding draagt dat comfortabel zit en goed past. Ook is een verzorgd uiterlijk belangrijk.

3.     Bedenk vragen en bereid je voor op eventuele vragen van het bedrijf

Tijdens het gesprek kan je altijd bepaalde “standaard” vragen verwachten. Denk hierbij aan vragen zoals: “Wat doe je in je vrije tijd?” of “Wat zijn jouw sterke en zwakke kwaliteiten?”. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op dit soort vragen, zodat je tijdens het gesprek de juiste dingen verteld. Bereid zelf ook vragen voor, dit komt geïnteresseerd over voor het bedrijf. Denk hierbij aan vragen als: “Wat wordt er van mij verwacht tijdens de stageperiode”?

4.     Praat rustig en duidelijk

Een eerste stagegesprek kan erg spannend zijn. Daarom is het belangrijk om je ervan bewust te zijn om niet te snel te praten. Door rustig en duidelijk te praten, ben je beter te verstaan en kom je meer ontspannen over. Ook is je verhaal voor de werkgever beter te volgen als je af en toe een rustmoment neemt.

5.     Wees beleefd

In het gesprek is het van belang dat je een actieve houding aanneemt en je gesprekspartner uit laat praten. Spreek ook iedereen in het bedrijf aan met u. Zorg er ook voor dat je mobiel uit staat en geen kauwgom in hebt. Als laatste sluit je het gesprek goed af. Geef je gesprekspartner een (stevige) hand en bedank hem/haar voor de tijd.

Succes met solliciteren !

 

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?