Afgestudeerd, wat nu?

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 11-10-2022

4 Minuten

665 Keer bekeken

Net afgestudeerd… Hoe nu verder?

Het zit erop! Je hebt alle tentamens gehaald, studiepunten in de pocket, je scriptie ingeleverd, en deze succesvol verdedigd! Omdat jij je vakanties allang hebt gepland, heb je terecht iets om ontzettend naar uit te kijken. Maar wat ga je daarna doen?


Enjoy the finished ride!

Laat ik beginnen met het aanmoedigen dat je mag genieten van deze tijd. Je bent afgestudeerd, een prachtige prestatie! Na jaren strijden voor elke deadline en nachtjes doorhalen voor lastige tentamens mag je best wel even chillen en trots op jezelf zijn! Daarnaast is voor velen de studententijd een geweldige tijd. Zelf heb ik in mijn laatste zomervakantie nog goed gebruik gemaakt van mijn studenten OV-chipkaart. Deze stelde mij in staat om extra veel feestjes mee te pakken en tripjes binnen Nederland te maken. Want als je eenmaal voltijd werkt, kan je er niet zo makkelijk (en goedkoop!) op uitgaan.


Hoe ging mijn rit verder?

Het is begin juni. Ik heb mijn scriptie verdedigd en heb over twee dagen een belangrijke herkansing van een tentamen dat ik anders in september pas nog een keer kan herkansen. Ik ben hier dus als een no-lifer voor aan het blokken, als ik telefoontje krijg: “Hey Emmanuel, met Jeroen van Sparkling People. Ik heb gehoord dat wij een koffietje moeten gaan drinken?!”.

Een collega van mijn afstudeerbedrijf had mij blijkbaar aangedragen bij Sparkling People. Ik zat met mijn hoofd nog bij die herkansing en dacht absoluut niet aan het zoeken naar een baan. Echter, ben ik ontzettend dankbaar dat die collega dit voor mij heeft gedaan. Super bedankt Kim, want dankzij jou kon ik per 1 september beginnen aan mijn eerste vaste baan!


Inkakken is doorpakken

Wat ik hiermee probeer aan te geven is dat ik kan beamen dat het loont om wel rond te kijken voor een interessante baan, want vooral in de vakantieperiode kan het even duren voordat je de ideale match hebt gevonden. Mijn match kwam gelukkig snel op mijn pad, maar genoeg vrienden van mij hebben niet hetzelfde geluk gehad. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden en tegelijkertijd geduld te hebben.


Hoe zou ik het opnieuw doen?

Het kan zijn dat jij gedurende je studie een goed beeld hebt gekregen welke richting je op wilt, en welke niet. Tijdens mijn beslissingsproces heb ik alle punten die ik belangrijk vind op een rijtje gezet en op basis hiervan mijn keuze gemaakt. Zelf vind ik werkgeluk en employer branding belangrijk, omdat ik met motivatie en plezier wil werken met leuke collega’s bij een bedrijf dat goed op je CV staat. Daarna komen pas salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere factoren.


Wat ook kan helpen is om verder in de toekomst te kijken. Waar wil jij zijn in 3, 5, of 10 jaar tijd? Jij bent de regisseur van jouw leven en jouw carrière. Stel doelen en bedenk hoe je tot dat doel wil komen. Wat altijd helpt is om met anderen hierover te praten, hieruit haal je enorm veel inspiratie.


Bovendien hoef je ook zeker niet gelijk op zoek te gaan naar je droombaan. Als starter is dat vaak niet eens realistisch. De periode als starter en young professional is er juist om dingen uit te proberen en jezelf te ontwikkelen. Vind je iets uiteindelijk toch niet leuk, zoek wat anders: wees eerlijk naar jezelf en je werkgever. Er is geen enkele reden om te stressen.

 

Afgestudeerd?

Mocht jij net afgestudeerd zijn en op zoek zijn naar een nieuwe vaste baan, dan wens ik je in ieder geval veel succes met het zoeken. Neem anders eens een kijkje tussen onze vacatures. En mocht je zitten met vragen, dan kan je altijd bij mij terecht! :)

 

Key Takeaways

  1. Een korte pauze heb je zeker verdiend. Enjoy the finished ride!;
  2. Begin wel met rondkijken naar een interessante baan;
  3. Maak een lijstje met punten die je belangrijk vindt in een baan, en absolute donts;
  4. Kijk verder in de toekomst: welke doelen heb je en welke paden wil jij doorlopen?;
  5. Praat met de mensen om je heen voor inspiratie;
  6. Je eerste baan is niet voor altijd, geef jezelf de tijd en rust om dingen uit te proberen.

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?