Hogere productiviteit op de werkvloer

Auteur: Dani Niemans

Geplaatst op: 01-11-2022

3 Minuten

743 Keer bekeken

Je herkent vast wel dat je de ene dag lang niet zo productief bent als de andere dag. Frustrerend, vervelend en moeilijk te begrijpen waar het nou precies door komt. Ook voor werkgevers is het vervelend wanneer werknemers niet productief zijn, want productieve werknemers leveren een hogere omzet, zijn creatiever, lossen problemen beter op, slapen beter en zijn over het algemeen gelukkiger dan minder productieve werknemers.

Er zijn voor zowel de werkgever als -nemer een aantal tips die kunnen bijdragen aan een verhoging van de arbeidsproductiviteit.

Tips voor de werknemer:

Over het algemeen geldt, hoe productiever je bent, hoe meer positieve energie je krijgt en hoe groter de kans dat je met een glimlach aan het werk bent. Als werknemer kun je een aantal dingen doen om productiever te zijn:

  • Maak een planning voor de dag. Wanneer je structuur aanbrengt in je dag zorgt dit voor een veel effectievere manier van werken en ook nog eens voor een stukje rust, omdat je van tevoren al weet wat er moet gebeuren. Neem hierbij ook het checken van je mailbox in de planning mee, want het kan enorm afleiden wanneer je je mailbox gaat checken terwijl je ergens mee bezig bent. Als je de planning aan het einde van de dag maakt, dan kun je de dag erna optimaal gebruik maken van je tijd.
  • Vergeet niet te bewegen. Veel mensen hebben de neiging om de hele dag achter hun bureau te blijven zitten, maar het is belangrijk om voldoende te bewegen, dit kun je doen door bijvoorbeeld koffie en/of water te halen of door een rondje te gaan lopen. Beweging zorgt ervoor dat het stofje endorfine wordt aangemaakt, waardoor je alerter en meer betrokken bent.
  • Begin met de vervelendste taak van de dag. Hierdoor hoef je aan het begin van de dag even door de zure appel heen te bijten en krijg je extra positieve energie terug, omdat je deze taak al hebt afgerond en er als het goed is alleen nog maar leukere taken op je staan te wachten.
  • Neem voldoende pauzes. Het is vrijwel onmogelijk om de hele dag geconcentreerd te zijn, daarom is het verstandig om voldoende pauzes in te lassen om bijvoorbeeld even je Instagram pagina te checken of om een rondje te lopen. Nadat je even een korte pauze hebt gehad, heb je vaak weer frisse energie en kun je weer een tijdje vooruit.
  • Drink genoeg water. Water zorgt voor 14% meer concentratie en daardoor is het van belang om genoeg water te drinken als je productiever wil zijn. Wanneer je ongeveer 8 tot 10 glazen water per dag drinkt, zou je een optimale productiviteit moeten kunnen bereiken.

Tips voor de werkgever:

Bovenstaande tips zijn voor werknemers goed toepasbaar om in te zetten, maar ook als werkgever zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de productiviteit van de werknemers te verhogen.

  • Zorg voor een moderne werkomgeving. Wanneer mensen in een frisse en moderne werkomgeving kunnen werken, heeft dit een positief effect op de productiviteit.
  • Beloon werknemers in de vorm van complimenten. Complimenten zorgen ervoor dat werknemers over het algemeen een stuk gelukkiger en productiever worden. Mensen voelen zich gewaardeerd en zijn daardoor bereid om ook extra hard te werken.
  • Stimuleer werknemers om te sporten. Sportende werknemers blijken zo’n 12,5% productiever dan niet-sportende werknemers.
Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?