Veelgestelde vragen die gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek

Auteur: Dani Niemans

Geplaatst op: 13-12-2022

4 Minuten

883 Keer bekeken

Geen enkel sollicitatiegesprek ziet er exact hetzelfde uit als het andere, maar toch worden er een aantal vragen tijdens vrijwel ieder gesprek gesteld door de recruiter waarmee je het gesprek hebt. In deze blog komen een aantal van de meest gestelde vragen voorbij, met daarbij een aantal tips hoe je deze het beste kunt voorbereiden.

 

1.      Zou je iets over jezelf willen vertellen?

Deze vraag is heel breed en ook lastig te beantwoorden als je het niet hebt voorbereid. Je zou deze vraag het beste kunnen beantwoorden door je karaktereigenschappen te koppelen aan de functie waar je op solliciteert. Als je bijvoorbeeld solliciteert op de functie van controller, geef dan aan dat je nauwkeurig bent in het dagelijks leven en dat je bijvoorbeeld de financiën regelt als je met een groep vrienden op vakantie gaat.

2.      Wat zijn sterke en zwakke punten van jezelf?

Wees niet bang om hier eerlijk antwoord te geven over je zwakke punten, want juist als je je kwetsbaar opstelt kan dat ook kracht tonen. Als je bijvoorbeeld een situatie schetst waarbij je sterke en zwakke punten naar voren komen dan kom je goed voorbereid over.

3.      Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Veel werkgevers houden ervan als mensen ambitie hebben en door willen groeien binnen de organisatie. Belangrijk dus om dit ook tijdens het gesprek te laten zien en je vooraf te verdiepen in de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.

4.      Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Zorg ervoor dat je je eigenschappen en competenties niet overdrijft en eerlijk blijft. Vertel bijvoorbeeld vol enthousiasme over de functie waar je op solliciteert aan de hand van voorbeelden en zeg dat je er enorm naar uit zou kijken om binnen die functie te mogen werken.

5.      Wat zijn je verbeterpunten?

Laat hierbij bijvoorbeeld zien hoe je in het verleden aan en bepaalde vaardigheid hebt gewerkt of waar je graag aan wil werken. Geef ook aan waarom je hieraan wil werken. Zelfbewustzijn en het omzetten van de wens om te verbeteren in een concreet plan is wat werkgevers vaak belangrijk vinden.

6.      Waarom verlaat je je huidige functie?

Wees hierbij duidelijk over wat jouw reden is om bij je huidige werkgever te vertrekken, bijvoorbeeld een gebrek aan doorgroeimogelijkheden of onvoldoende uitdaging in het werk. Werkgevers kunnen ervoor zorgen dat ze jou kunnen bieden waar je naar op zoek bent. Ga bij deze vraag niet te veel in op persoonlijke of negatieve details, maar blijf beleefd en professioneel in je antwoorden.

7.      Waarom wil je bij ons komen werken?

Erachter komen wat jou onderscheidt van andere sollicitanten is hier van belang voor werkgevers. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van eerdere relevante situaties/werkervaring aangeven hoe jouw competenties en vaardigheden aansluiten bij de functie. Zorg er ook voor dat je competenties matchen met de gevraagde competenties vanuit het bedrijf.

8.      Wat denk je dat deze functie inhoudt?

Zorg ervoor dat je hier een beknopt antwoord geeft wat zich focust op de taken die jij verwacht uit te gaan voeren. Goede zaken om te benoemen zijn verantwoordelijkheden, uit te voeren taken en aan wie je eventueel rapporteert. Wanneer je het niet helemaal zeker weet is het niet erg om hiernaar te vragen.

 

Het goed voorbereiden van deze veelgestelde vragen zal je helpen om zelfverzekerder antwoord te kunnen geven. Vergeet niet om tijdens zo’n gesprek vooral eerlijke antwoorden te geven, dus niet te overdrijven over je sterke punten bijvoorbeeld, en om vooral jezelf te blijven.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips om je goed voor te bereiden op de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Succes met je sollicitatie!!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Uitgelichte blogs

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?