2023: Geef je carrière een Sparkle in het nieuwe jaar!

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 30-12-2022

4 Minuten

747 Keer bekeken

Nog maar een paar dagen en dan is het alweer 2023. Ik weet niet hoe het met jou zit maar voor mij ging 2022 als een racepaard voorbij! Heb jij je goede voornemens al gedeeld met vrienden en familie? Zit jij zonder baan of heb jij het gevoel dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging? Laat ons je uit je winterdip trekken en kickstart jouw 2023 met een Sparkle!

Waarom een nieuw jaar het moment is voor een nieuwe uitdaging

De jaarwisseling is het moment voor het maken van goede voornemens. Is het cliché? Jazeker. Kunnen ze van waarde zijn? Oh, jazeker! Zelf geloofde ik ook nooit in goede voornemens, omdat ik het zag als een overdreven hype. Mijn collega wees me erop om het anders in te zien, namelijk gewoon als doel waar ik naartoe wil werken. En doelen heb ik wel in mijn dagelijkse leven. In mijn werkzaamheden, sportieve activiteiten en hobby’s werk ik met doelstellingen. Doelstellingen die mij tot een gewenst niveau of resultaat brengen. Binnen een mum van tijd schreef ik mijn goede voornemens op.

Genoeg over voornemens, het moraal van het verhaal is als volgt: Mocht jij de behoefte hebben om een nieuwe, leuke baan te vinden, bewust of onbewust, ga er dan voor in 2023! In deze blog geef ik je twee startpunten waar je mee kunt beginnen, in de zoektocht naar jouw droombaan.

1. Refresh je cv

Jouw avontuur naar een nieuwe baan begint bij je cv. Het is daarom belangrijk dat je cv up-to-date is, en dat jouw kwaliteiten duidelijk naar voren gebracht worden. Zorg dat jouw cv in ieder geval deze informatie bevat:

 • Een korte pitch over jezelf;
 • Opleidingen;
 • Werkervaring;
 • Eventueel stages/cursussen/vrijwilligerswerk.

Zorg ervoor dat de informatie op je cv concreet en compleet is. Omschrijf wat jij gedaan hebt bij vorige werkgevers, Hoe lang je daar gewerkt hebt en welke ervaringen je daar hebt opgedaan. Doe hetzelfde voor jouw opleidingen. Zijn ze afgerond? In welke periode was jij bezig met die opleiding?

Dubbelcheck ook of je de juiste contactgegevens hebt opgeschreven. Zorg er daarnaast voor dat deze gemakkelijk zijn terug te vinden. Plaats ze daarom meteen bovenaan je cv!

Bovenstaande punten kunnen overkomen als inkoppers, maar in de praktijk zien we dit toch vaak fout gaan. Onze recruiters en marketeers zien dagelijks tientallen cv’s. Hieronder een handvol veelgemaakte fouten:

 • Woonplaats is niet aangegeven;
 • Er wordt niet aangegeven of de opleiding behaald is of niet;
 • De werkzaamheden worden niet uitgelegd;
 • De periode dat iemand ergens werkzaam was ontbreekt;
 • Er worden geen competenties genoemd;
 • Incorrect taalgebruik;

Onze tip: Geef je cv om het halfjaar een update, bijvoorbeeld rond een beoordelingsgesprek. Zo is je reeds opgedane werkervaring nog vers in het geheugen, en weet je dit makkelijker en completer in woorden te zetten. Zo heb jij je cv klaar op het moment dat er een mooie kans voorbijkomt.

Kijk ook kritisch naar de vormgeving van je cv. Wil je werken in een sector waar de visuele presentatie zwaar meetelt? Denk dan eens aan een cv in infographic-vorm!


Wil jij het recept weten voor een perfect cv? Download onze whitepaper ‘Cv Tips: Leer hoe je snel en gemakkelijk een goed cv maakt’ klik hier

2. Werk aan je LinkedIn profiel

Jouw persoonlijke pagina is jouw uithangbord: hiermee geef je een eerste indruk aan een nieuwe werkgever, klant of collega. Zorg ervoor dat jouw persoonlijkheid en USP’s naar voren komen. Volg onderstaande tips en bereik de ‘all star’ of ‘zeer deskundig status voor jouw profiel.

 1. Kies een representatieve profielfoto;
 2. Pitch jezelf en jouw USP’s in de kopregel: welk oplossend vermogen heb jij? Welk werk doe je nu, of waar ben je naar op zoek? Eindig met een call-to-action;    
 3. Gebruik een sprekende omslagfoto op jouw profiel;
 4. Koppel je website aan jouw profiel;  
 5. Vermeld al jouw relevante werkervaring en omschrijf de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden. Benoem ook interne carrière switches. Doe dit net als bij je cv concreet en compleet.
 6. Schrijf een persoonlijke samenvatting onder het kopje ‘Info’: deel hierin wie jij bent, wat je doet, of wat je wilt doen. Vermeld in dit stuk ook jouw contactgegevens, zodat mensen je gemakkelijk kunnen benaderen.
 7. Zorg ervoor dat je een openbaar profiel hebt, en dat jouw content zichtbaar is voor non-connecties en recruiters.


Wil jij weten hoe jij LinkedIn uitspeelt? Je raad het al, ook hier hebben wij een mooie whitepaper voor: Download hem hier

Mijn cv is up-to-date en ik heb mijn LinkedIn profiel bijgewerkt, wat nu?

Als jouw goede voornemen voor 2023 het vinden van een nieuwe baan is, die beter bij jou past, dan wens ik je in ieder geval veel succes met het zoeken. Neem vooral een kijkje tussen onze vacatures. En mocht je zitten met vragen, dan kan je altijd bij mij terecht! :)

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?