Vitaliteit op de werkvloer

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 31-01-2023

3 Minuten

678 Keer bekeken

Vitaliteit op de werkvloer. Je hoort het wellicht steeds vaker voorbij komen, maar wat houdt het nou precies in? In deze blog word je meegenomen in wat vitaliteit daadwerkelijk inhoudt, waarom vitale medewerkers belangrijk zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw organisatie vitaler wordt.


Wat is vitaliteit?

Het woord vitaliteit kan worden vertaald naar ‘de energie om te leven’. Het wordt ook wel omschreven als levenslust of levenskracht. Als je vitaal bent heb je genoeg energie. Je zit lekker in je vel en je hebt plezier in je leven. Je voelt je goed, zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel. 


Op de werkvloer zijn vitale medewerkers essentieel, wat hand in hand gaat met duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid gaat over de mate waarin medewerkers nu, en in de toekomst, fit en energiek aan het werk kunnen. Daarvoor is een goede werk- privé balans belangrijk, net als de factoren motivatie, ontspanning, voldoende beweging en gezond eten en drinken.


Waarom zijn vitale medewerkers belangrijk?

Gezonde, energieke en blije medewerkers vormen de basis van een vitale organisatie. Vitale medewerkers zijn effectiever, creatiever, vrolijker en minder gestrest. De werkprestaties verbeteren met 25% als er gezond gegeten wordt en de werkprestaties verbeteren met 15% als medewerkers 3 keer per week minstens 30 minuten bewegen. Op lange termijn zal dat resulteren in een daling van het ziekteverzuim met 27% als medewerkers gezond eten en regelmatig bewegen. Door te investeren in de gezondheid van medewerkers daalt het kort en lang ziekteverzuim met 15%.


Medewerkers met een hogere productiviteit werken prettiger, hebben meer energie voor werk, geven met een frisse blik kijk op zaken en hebben een betere en langere concentratie. Ook hebben medewerkers met een hogere productiviteit minder moeite met lange dagen en gaan ze relaxter naar huis. Het gevolg van medewerkers die meer werkgeluk ervaren op de werkvloer is onder andere dat ze meer vertrouwen en motivatie krijgen, ze krijgen een positievere instelling, worden gelukkiger en ze gaan met plezier naar het werk. Ook worden medewerkers geïnspireerd om beter te worden in hun werkzaamheden.


Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie vitaler wordt?

Er zijn verschillende manieren om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren. Iets om mee te beginnen is het aanbieden van gezond eten en drinken. Als medewerkers op de werkvloer gezond eten en drinken worden ze ook gestimuleerd om thuis gezonder te eten. Door een gezonde leefstijl aan te houden worden medewerkers vitaler. 


Een andere manier is om beweging en ontspanning te stimuleren. Dit kan door korte pauzes tussendoor in te plannen. Korte pauzes op kantoor zorgen voor meer onderling contact en ontspanning. Dit leidt uiteindelijk tot frisse ideeën, nieuwe inspiratie en energie voor werk. Wandelingen zorgen voor ontspanning, maken mensen scherp, alert en creatief.


Voor een werkgever is het belangrijk om het teken van stress goed in de gaten te houden. Denk daarbij aan mensen die vaak afwezig reageren, afspraken vergeten, mopperen en snel geïrriteerd reageren. Het is belangrijk om met ze te praten over wat er aan de hand is en geef hun de gelegenheid om stoom af te blazen. Ga bij thuiswerkers na of ze thuis wel hun werk goed en rustig genoeg kunnen doen. Benadruk ook richting hen dat ze erop letten dat hun werkdagen niet te lang worden!


Ook hebben wij een whitepaper over Vitaliteit op onze website staan. Ben je benieuwd naar wat Sparkling People doet om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren? Download dan de whitepaper over vitaliteit van onze website!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?