Zo haal jij het meeste uit jouw tussenjaar!

Auteur: Laura van Bergen

Geplaatst op: 14-02-2023

3 Minuten

744 Keer bekeken

Een tussenjaar. De een kiest er bewust voor, de ander neemt noodgedwongen een tussenjaar omdat de studie toch niet bevalt. Regelmatig hoor je: “in mijn tussenjaar heb ik mezelf ontdekt, ik weet nu wat ik wil doen met mijn toekomst!” Maar hoe kan je het beste je tijd besteden tijdens een tussenjaar? In deze blog lees je hoe jij het meeste uit je tussenjaar kan halen!


Gooi je agenda niet meteen weg

Wanneer jij begint aan jouw tussenjaar is het slim om een doel te hebben. Wat wil je gaan doen? Als je geen plannen maakt, weet je waarschijnlijk niet eens meer welke dag het is en haal je niet alles uit je tussenjaar. En dat terwijl deze tijd enorm waardevol kan zijn! Vraag jezelf af waar jij je dagen mee wilt vullen. Wil je gaan sporten? Een oude hobby oppakken of juist een nieuwe hobby aanleren? Wellicht vind je het leuk om een cursus te volgen om je kennis te verbreden? Of koop je een backpack en reis jij straks de hele wereld over? Stel een aantal doelen zodat je volop kan genieten van jouw tussenjaar!


Mijn tussenjaar

Zelf koos ik niet bewust voor een tussenjaar. Ik begon in september met een opleiding, maar helaas was deze totaal niet zoals ik had verwacht. Na drie maanden hakte ik de knoop door en stopte ik ermee. Spannend, want wat moest ik gaan doen in een tussenjaar? Ik had op dat moment al een baan in de retail en besloot daar fulltime te gaan werken. Ik wilde graag naar het buitenland in mijn tussenjaar, dus daar moest ik een spaarpotje voor gaan creëren!


Heel eerlijk: na een tijdje miste ik uitdaging in mijn werk. Dagenlang in dezelfde winkel staan en hetzelfde doen. Ik was toe aan iets anders! Ik besprak dit met mijn baas en er kwam een hele mooie kans op mijn pad. Ik mocht gaan werken als manager. Ik ontdekte hoe leuk ik management vond en maakte daarop gebaseerd een nieuwe studiekeuze. Dankzij mijn nieuwe functie ontwikkelde ik allerlei nieuwe skills, zoals leidinggeven en het hebben van een grote verantwoordelijkheid. Een mooie aanvulling voor op mijn cv! 


De wijde wereld in

Tijdens een tussenjaar heb je meestal geen school en daardoor kan je goedkoop buiten de schoolvakanties om naar het buitenland. Heel chill! Ik koos ervoor om een maand vrijwilligerswerk te gaan doen in Zuid-Afrika. Dat was een grote cultuurshock, want ik was nog nooit de Europese grens over gereisd. Door sloppenwijken, verzorgingstehuizen en gevangenissen te bezoeken merkte ik hoe groot het verschil was tussen rijk en arm. Samen met anderen organiseerde ik activiteiten voor de lokale bevolking in sloppenwijken en dat heeft mijn hele blik op de wereld verandert. Door vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, ben ik veel dankbaarder voor alles in Nederland. Naast vrijwilligerswerk zijn er genoeg andere opties om jouw tussenjaar in het buitenland te besteden. Volg bijvoorbeeld een taalcursus, ga aan de slag als au pair of vind een remote bijbaantje! 


Een tussenjaar heeft allerlei voordelen: het geeft je tijd om aan jezelf en je carrière te werken, geld te sparen of de wereld te ontdekken. Zolang jij goed nadenkt over hoe jij jouw tussenjaar in wilt vullen, is het nooit verspilde tijd. 


Waar wacht je nog op? Start jouw avontuur!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?