Trots of taboe: de werkweek van 32 uur

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 02-05-2023

3 Minuten

610 Keer bekeken

Steeds meer mensen willen graag tijd overhouden voor andere belangrijke zaken in het leven, zoals een hobby, passie of eigen onderneming. Helaas wordt de werkweek van 32 uur nog regelmatig gezien als een taboe om verschillende redenen. Maar hoe zit dat in werkelijkheid? Welke voordelen zijn er voor de werkgever? 


“Een gebrek aan werklust of motivatie”

Bij het stellen van de vraag om 32 uur per week te werken, wordt er al snel gedacht aan een gebrek aan werklust of motivatie. Werkgevers, laat me je een vraag stellen: Wanneer was de laatste keer dat je een medewerker zag die met de pootjes op tafel hangend in zijn of haar bureaustoel aan het werk was? Of beter nog, wanneer was de laatste keer dat je dat zelf deed? Dat dachten we al. 


Het is dus zeker niet zo dat mensen die voor een 32-urige werkweek kiezen, minder gemotiveerd zijn om te werken. Integendeel zelfs, doordat ze meer tijd overhouden voor andere zaken in het leven, zijn ze vaak juist productiever en gelukkiger op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die een goede balans tussen werk en privéleven hebben, minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven bij een werkgever. 


Peace of mind

Een 32-urige werkweek kan ‘peace of mind’ creëren bij de werknemer door de druk op de ketel te verlagen. Want juist in deze tijd waarin een burn-out en stressklachten steeds vaker voorkomen, is het belangrijk dat werkgevers open staan voor alternatieve werkweekmodellen. 


Daarnaast hechten veel mensen een grote waarde aan vrijheid. Denk hierbij aan het beoefenen van een sport, het onderhouden van een hobby, tijd doorbrengen met vrienden en familie of het bezig zijn met een eigen onderneming. Wie wil er nu niet meer tijd om dingen te doen waar je energie van krijgt? Het klinkt als een utopie, maar wat als we je vertellen dat het ook echt kan? 


Ambitie en gedrevenheid! 

Een ander groot voordeel aan medewerkers die tijd hebben om zich te focussen op hun passies en ambities is dat zij niet alleen een sterke mentaliteit ontwikkelen, maar deze ook kunnen toepassen in hun werk. Passie gaat hand in hand met doelen stellen en ambitie, wat weer leidt tot meer focus en betere prestaties. Als werkgever wil je toch niets liever dan gemotiveerde en gedreven medewerkers die elke dag met een lach op hun gezicht aan het werk gaan? Laten we samen gaan voor een betere werk-privébalans en de voordelen ervan omarmen.


Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat er goede afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld de verdeling van werkzaamheden en het behalen van resultaten. Maar geloof mij, de werknemer is 500% bereid om daar voor te gaan! 


Kortom:

  • Een 32-urige werkweek kan leiden tot productiviteit en werkgeluk. 
  • Een goede work-life balance kan leidt tot minder ziekteverzuim en langer dienstverband. 
  • Een goede balans tussen werk en passies buiten werk wakkert ambitie, doelgerichtheid en gedrevenheid aan.
  • Maak concrete afspraken met jouw collega tijdens het bespreekbaar maken van een 32-urige werkweek


Ben jij op zoek naar een nieuwe baan met een goede balans tussen werk en vrije tijd? Check dan onze vacaturepagina

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?