Kan ChatGPT ons werk overnemen?!

Auteur: Lisa Ten Hoope

Geplaatst op: 16-05-2023

4 Minuten

504 Keer bekeken

Je kan er bijna niet meer omheen, een AI gedreven machine die aan de hand van een paar steekwoorden een hele tekst voor je schrijft. Dat klinkt fantastisch toch? Maar wat voor rol gaat deze tool innemen? Wordt ons werk niet overbodig? Dit zijn vragen die de laatste tijd regelmatig voorbijkomen.


Wat is ChatGPT?

Ik heb het natuurlijk over ChatGPT, een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie kan schrijven. De naam zegt het al een beetje, maar je kan ‘chatten’ met een robot die zo slim is, dat het lijkt alsof je in contact staat met een mens. Deze chatbot is sinds november 2022 online, en wint steeds meer aan populariteit.


Op LinkedIn en andere platformen zijn er verschillende mensen die zich uitspreken over de dreiging van ChatGPT ten opzichte van sommige banen. Er wordt gesproken over het verdwijnen van banen, zoals een Klantenservice Medewerker en Vertaler. Als een chatbot dezelfde uitkomst kan bieden als een mens, maar dan veel sneller, is de mens op den duur dan nog wel nodig voor sommige functies?


ChatGPT en marketing

Ook Marketeers hebben taken die ChatGPT misschien wel kan overnemen. Vanuit Sparkling People schrijven marketeers veel vacatureteksten op een echte Sparkling manier, waar veel tijd en aandacht in wordt gestoken. Elke vacature is anders, maar we hebben inmiddels wel een bepaalde manier van schrijven ontwikkeld. Met de komst van ChatGPT konden wij natuurlijk niet achterblijven om te testen of deze slimme machine dit werk van ons kan overnemen. Als dit namelijk het geval is, scheelt dit ons veel tijd, wat we weer kunnen besteden aan andere marketing gerichte werkzaamheden.


Hoe hebben wij onderzocht of ChatGPT ons werk kan overnemen?

Om dit te onderzoeken heb ik zelf een vacature geschreven op de echte Sparkling People manier. In deze vacature worden veel bulletpoints gebruikt om het makkelijk leesbaar te maken en in één oogopslag duidelijk te laten zien wat de functie inhoudt. Ook staat er een stukje in over het bedrijf, waar een kandidaat over moet beschikken en natuurlijk welke benefits er voor de kandidaat zijn.


Na het schrijven van de vacature heb ik deze vacature ook door ChatGPT laten schrijven met behulp van een aantal aanwijzingen. De opdracht die ChatGPT kreeg was:

“Kan je deze vacature herschrijven? Maak hem sprankelend, benoem het bedrijf niet, gebruik bulletpoints en gebruik andere woorden dan in deze tekst:”


Met deze opdracht ging ChatGPT meteen aan de slag en binnen een minuut stond er een volledig geschreven vacature op het scherm. Toch wel bijzonder, aangezien wij hier ongeveer een half uur mee bezig zijn. Ook merkte ik dat het erg makkelijk in gebruik was, alsof je echt met een mens communiceerde, maar dan veel sneller.


Kunnen Marketeers ontslagen worden?

Beide vacatures zijn voorgelegd aan een ‘testpanel’. Na deze vacatures te hebben doorgelezen, kwamen zij tot een conclusie. Bij de vacature van ChatGPT werd vooral de schrijfstijl als leuker omschreven en zaten er een aantal leuke ‘knipogen’ in. Wel werd er aangegeven dat er veel tekst in staat en de vacature daardoor niet heel overzichtelijk is. Ook was de volgorde wat onlogisch en zou dit met een paar aanpassingen prettiger leesbaar zijn.


De vacature die zelf was geschreven werd omschreven als prettiger leesbaar en overzichtelijker. Het gebruik van bulletpoints werd hier ook als een echt pluspunt ervaren. Ook werd de opbouw van deze vacature beter beoordeeld dan van de vacature die ChatGPT had geschreven. Een combinatie van de twee vacatures zou dus perfect zijn!


Wat bleek? Gelukkig koos de meerderheid van de mensen voor de zelfgeschreven vacature. FIJN, wij zijn niet te vervangen door een slimme machine! Dit betekent echter niet dat de vacature van ChatGPT slecht was. Er waren zeker mensen die voor deze vacature kozen en er is dan ook heel veel te leren van deze machine, hij is niet voor niets slim ;).


Ook wij kunnen er dus niet meer om heen: laten we daarom ChatGPT inzetten als verlengstuk van onszelf!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?