Hoe zorg je ervoor dat je naast je fulltime baan kan sporten?

Auteur: Lisa Ten Hoope

Geplaatst op: 30-08-2023

3 Minuten

294 Keer bekeken

In de tijd van nu, waar volle schema's en drukke levensstijlen de norm zijn, kan het een uitdaging lijken om tijd en energie te vinden om te gaan sporten naast een fulltime baan. Wel is het erg belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid om te blijven bewegen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om toch te kunnen sporten naast je drukke leven. Hier zijn enkele tips die jou op weg kunnen helpen.

1. Stel Duidelijke Doelen

Voordat je begint met het plannen van je sportmomenten is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Wil je afvallen, spiermassa opbouwen, je uithoudingsvermogen vergroten of gewoon actief blijven? Specifieke doelen zullen je motivatie stimuleren en je helpen om de motivatie te vinden om toch te gaan.

2. Maak een Realistisch Schema

Bekijk je weekplanning en bekijk welke momenten jij zou kunnen sporten. Misschien kun je 's ochtends voor het werk, tijdens de lunchpauze of 's avonds na het werk tijd vrijmaken. Kies een schema dat haalbaar is en past bij jouw planning.

3. Prioriteiten Stellen

Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en sport te beschouwen als een belangrijk onderdeel van je dag, net zoals je werk. Als je jezelf en je gezondheid als een prioriteit beschouwt, zul je eerder tijd vrijmaken om te gaan sporten.

4. Efficiënte Workouts

Je hoeft geen uren in de sportschool te staan om resultaten te zien. Korte en intensieve workouts, zoals HIIT (High-Intensity Interval Training), kunnen in een korte tijd effectief zijn. Deze workouts maximaliseren je inspanningen en minimaliseren de tijd die je nodig hebt.

5. Combineer Activiteiten

Soms kun je sport integreren in je dagelijkse routine zonder hier extra tijd voor vrij te moeten maken. Fiets bijvoorbeeld naar het werk als dat mogelijk is, neem de trap in plaats van de lift of maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Dit helpt niet alleen bij lichaamsbeweging, maar ook mentaal zal dit prettiger zijn.

6. Plan Vooruit

Net zoals je vergaderingen en deadlines plant, moet je je sporttijd ook inplannen. Blokkeer een specifieke tijd in je agenda voor sport en houd je eraan, net zoals je dat zou doen voor werkverplichtingen.

7. Flexibiliteit en Genade

Er zullen momenten zijn waarop je werk onverwachts meer tijd in beslag neemt. Wees flexibel en begrijp dat dit soms gebeurt. Laat dit echter geen excuus zijn om helemaal te stoppen met sporten. Pas je schema aan en pak de draad weer op zodra je kan.

8. Betrek anderen

Sporten met vrienden of collega's kan niet alleen leuk zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je je meer verplicht voelt om te gaan. Wanneer anderen op je rekenen om mee te doen, ben je meer geneigd je aan je sportafspraak te houden.

9. Zorg voor Voldoende Herstel

Een drukke agenda kan leiden tot vermoeidheid. Zorg voor voldoende slaap en hersteltijd om blessures te voorkomen en optimaal te kunnen presteren.

10. Houd Vast aan Je Plan

Het opbouwen van een gewoonte kost tijd. Blijf volhouden en laat je niet ontmoedigen door een tegenslag. Na een tijdje zal sport een natuurlijk onderdeel worden van je dagelijkse routine.


De conclusie, sporten naast een fulltime baan vergt toewijding, planning en consistentie. Het is wel echt haalbaar en de voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid zijn de inspanning meer dan waard. Met deze tips hoop ik dat je een beetje op weg geholpen bent! 

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?