Hoe vind je de ideale startersfunctie: tips en advies

Auteur: Emmanuel van Ommen

Geplaatst op: 14-11-2023

3 Minuten

295 Keer bekeken

Als recent afgestudeerde of een beginnende professional sta je aan het begin van je carrière en ben je waarschijnlijk op zoek naar die ene perfecte startersfunctie. Het vinden van een baan die niet alleen aansluit bij je opleiding, maar ook aantrekkelijk is en persoonlijke groei biedt, kan een uitdaging zijn. In deze blog delen we enkele waardevolle tips om je te helpen de ideale startersfunctie te vinden. 


1. Wees duidelijk over je doelen en ambities 

Voordat je begint met je zoektocht naar een startersfunctie, is het van cruciaal belang dat je weet wat je wilt bereiken. Wat zijn je carrière doelen op korte en lange termijn? Welke vaardigheden wil je ontwikkelen? Welke bedrijfscultuur past het beste bij jou? Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je gerichter zoeken naar vacatures die bij jouw doelen passen. 


2. Gebruik online jobportals

Het internet is een waardevolle bron voor het vinden van startersfuncties. Maak gebruik van jobportals zoals LinkedIn, Ineed, Monster, en Glassdoor om vacatures te vinden die aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden. Vergeet niet om het trefwoord 'startersfunctie' in te voeren bij het zoeken, zodat je specifiek op zoek gaat naar instapniveau posities. 


3. Stel een indrukwekkend cv op 

Je cv is jouw visitekaartje voor potentiële werkgevers. Zorg ervoor dat het duidelijk en overzichtelijk is en benadruk je opleiding, relevante stage-ervaring en eventuele extra curriculaire activiteiten. Het is ook een goed idee om je cv aan te passen aan elke specifieke functie waarop je solliciteert om je geschiktheid voor de positie te benadrukken. 


4. Netwerken is essentieel

Netwerken is een krachtig hulpmiddel bij het vinden van een startersfunctie. Sluit je aan bij relevante LinkedIn-groepen, woon evenementen in jouw vakgebied, en praat met vrienden, familie en oud klasgenoten die al in het werkveld actief zijn. Vaak kunnen persoonlijke relaties de deur openen naar geweldige carrièremogelijkheden. 


5. Bereid je goed voor op sollicitatiegesprekken

Zodra je uitgenodigd wordt voor sollicitatiegesprekken, bereid je goed voor. Oefen je antwoorden op veel gestelde vragen, leer meer over het bedrijf waarbij je solliciteer, en zorg ervoor dat je vragen hebt voor de interviewer. Een sollicitatiegesprek is jouw kans om te laten zien dat je de perfecte kandidaat bent voor de startersfunctie. 


6. Wees geduldig en volhardend

Het kan even duren voordat je de juiste startersfunctie vindt. Wees geduldig en geef niet op als je afgewezen wordt. Gebruik elke afwijzing als een leermoment en blijf solliciteren. Met volharding en toewijding zul je uiteindelijk de perfecte baan vinden. 


7. Overweeg een traineeship of stage

Als je moeite hebt om direct een startersfunctie te vinden, overweeg dan een traineeship of stage. Dit kan je de nodige ervaring en connecties opleveren, waardoor je later gemakkelijker een vaste baan kunt vinden.


Het vinden van een leuke startersfunctie kan even tijd en inspanning vergen, maar met de juiste aanpak en een positieve houding kun je zeker succesvol zijn. Houd je doelen voor ogen, gebruik online bronnen, netwerk actief en blijf geduldig. Met deze strategieën ben je goed op weg naar een veelbelovende start van je carrière.


Veel succes in je zoektocht naar de perfecte startersfunctie! 

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?