Hoe ga je om met afwijzingen op jouw sollicitaties?

Auteur: Lennart Verver

Geplaatst op: 14-02-2024

3 Minuten

355 Keer bekeken

Het sollicitatieproces kan een emotionele achtbaan zijn. Je hebt een perfecte cv opgesteld, een overtuigende motivatiebrief geschreven en jezelf zorgvuldig voorbereid op het sollicitatiegesprek. Maar dan ontvang je een e-mail met het bericht dat je niet bent geselecteerd voor de positie. Het is een situatie die bijna iedereen wel eens heeft meegemaakt en het kan behoorlijk ontmoedigend zijn. Hoe ga je echter het beste om met afwijzingen op jouw sollicitaties? Hier zijn enkele tips om je te helpen deze tegenslagen te verwerken en positief te blijven tijdens je zoektocht naar een baan.


  • Accepteer dat je afgewezen kan worden

Het is volkomen normaal om teleurgesteld te zijn na een afwijzing. Solliciteren kan stressvol zijn en afwijzingen kunnen je zelfvertrouwen een deuk geven. Sta jezelf toe om je verdrietig, gefrustreerd of boos te voelen. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en te accepteren voordat je verder kunt gaan.


  • Reflecteer en leer

In plaats van jezelf de schuld te geven of jezelf naar beneden te halen, probeer de afwijzing te zien als een leermoment. Vraag jezelf af wat je uit de sollicitatie ervaring hebt kunnen halen. Misschien waren er zwakke punten in je cv of je sollicitatiebrief die je kunt verbeteren. Misschien was er iets specifieks in het sollicitatiegesprek waar je meer aan kunt werken. Door te reflecteren op je sollicitatieproces, kun je jezelf verbeteren voor toekomstige kansen.


  • Blijf positief en optimistisch

Laat je niet ontmoedigen door afwijzingen. Onthoud dat afwijzingen vaak niets te maken hebben met jou als persoon maar eerder met de specifieke behoeften en voorkeuren van het bedrijf. Blijf positief en optimistisch over je zoektocht naar werk. Houd in gedachten dat elke afwijzing je dichter bij de juiste baan brengt.


  • Blijf doorgaan

Een van de belangrijkste aspecten van omgaan met afwijzingen is volharding. Geef niet op na een enkele afwijzing. Blijf actief solliciteren en zoek naar nieuwe kansen. Het kan even duren voordat je de juiste baan vindt maar als je volhoudt, zal het uiteindelijk lukken.


  • Vraag om feedback

Als je na een afwijzing het lef hebt, kun je overwegen om feedback te vragen aan de werkgever. Sommige bedrijven zijn bereid om constructieve feedback te geven over waarom je niet bent geselecteerd. Deze feedback kan waardevol zijn bij het verbeteren van je sollicitatievaardigheden en het aanpassen van je aanpak.


  • Werk aan jezelf

Gebruik de tijd tussen sollicitaties om aan jezelf te werken. Dit kan inhouden dat je nieuwe vaardigheden leert, je netwerk uitbreidt, vrijwilligerswerk doet of jezelf op andere manieren ontwikkelt. Het versterken van je cv en het vergroten van je kennis en ervaring kunnen je kansen op succes in de toekomst vergroten.


In conclusie, het omgaan met afwijzingen tijdens het sollicitatieproces kan een uitdagende maar ook zeker een waardevolle ervaring zijn. Het is belangrijk om de afwijzingen te accepteren als een normaal onderdeel van de zoektocht naar werk en ze te gebruiken als kansen voor persoonlijke groei en verbetering. Door te reflecteren op je sollicitatieproces, positief te blijven, door te zetten en feedback te vragen, kun je jezelf sterker positioneren voor toekomstige kansen. Blijf geloven in jezelf en in wat je kan, en uiteindelijk zul je de juiste baan vinden die bij je past.


Terug naar alle Blogs

Terug naar Sparkling People

Bekijk onze Vacatures



Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?