Wat hoort er wel én wat hoort er niet op je cv

Auteur: Michelle Oussoren

Geplaatst op: 21-05-2024

4 Minuten

224 Keer bekeken

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Begin met het maken van een goed cv! Dit is namelijk het eerste wat recruiters en andere personen binnen een bedrijf van jou zien. Ze scannen door je ervaring heen en vormen een eerste mening. Je kan je cv dan ook vergelijken met een persoonlijk visitekaartje. Wat wil je dat jouw toekomstige werkgever van je ziet? En wat maakt jou speciaal?


Een goed cv geeft een kijkje in jouw levenspad. Het laat zien wat voor studie je hebt gedaan, welke functies je hebt bekleed en of je nog andere diploma's of certificaten hebt behaald. Ook vind je op een goed cv een stukje persoonlijke informatie, iets over jouw hobby's en skills.


Nu is het maken van een goed cv makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt tijd en precisie. Ook kan het verschillende vragen oproepen. Want die gave wereldreis die je hebt gemaakt, zet je die nou wel of niet op je cv?


Laten we beginnen met wat niet op je cv hoort

  • Irrelevante werkervaring; je cv moet jou presenteren als de 'perfecte' kandidaat voor de functie. Een bijbaan van 10 jaar geleden in een ander vakgebied draagt hier niet aan bij. Dit zorgt voor afleiding en kan de interesse van de recruiter verliezen. 
  • Je motivatie; waarom jij de perfecte kandidaat voor de functie bent en waarom dit de uitdaging voor jou is? Goede vragen, maar gebruik deze voor je motivatiebrief. In je cv kan je kort vertellen wat je drijft als persoon. Maar jouw motivatie voor de functie en de organisatie hoort thuis in een motivatiebrief. 
  • De gemaakte reis waar je geen relevante vaardigheden of ervaringen hebt opgedaan; super gaaf dat je een reis hebt gemaakt, maar als je hier geen koppeling met de sollicitatie mee kan maken, hoort dit niet thuis op je cv. Wel is dit een leuk onderwerp om in je sollicitatiegesprek te benoemen.
  • Lange stukken tekst; door te veel informatie te delen kan de recruiter verdrinken in de hoeveelheid tekst. Doordat er vaak door een cv gescand wordt, zal de recruiter de relevante informatie over jouw werkervaring missen. 


Maar wat hoort er dan wel op je cv?

  • Relevante werkervaring; als je al meerdere banen hebt gehad is het slim om te kijken naar de relevantie. Om ervoor te zorgen dat je de aandacht trekt van de recruiter, wil je de relevante ervaring uitlichten. De kunst is dus om je eerdere werkervaring zo veel mogelijk aan te laten sluiten op de functie waar je op solliciteert. 
  • Talenkennis; een belangrijk onderdeel op je cv. Het beheersen van een 'vreemde' taal kan in sommige gevallen doorslaggevend zijn. Belangrijk is wel dat je de talen die je vermeldt, daadwerkelijk spreekt. Drie woorden Frans is helaas niet voldoende... ;)
  • De gemaakte reis waar je wel relevante vaardigheden of ervaringen hebt opgedaan; heb je bijvoorbeeld tijdens je reis vrijwilligerswerk gedaan binnen je vakgebied, of zorgde een bepaalde uitdaging ervoor dat je een creatieve oplossing moest bedenken? Dan kan dit een mooie toevoeging zijn voor op je cv. Let hierbij wel op dat het aansluit op de functie waar je op solliciteert en het je kans om op gesprek te mogen komen vergroot. 
  • Bullet points met concrete voorbeelden, feiten, prestaties en verantwoordelijkheden; je hebt relevante (werk)ervaring opgedaan, belangrijk om dit vervolgens op de juiste manier op je cv te plaatsen. Door gebruik te maken van bullet points met concrete informatie ziet de recruiter in één oogopslag wat je precies gedaan hebt. Kort, maar krachtig!


Dit zijn een aantal voorbeelden van dingen die wel én niet thuishoren op je cv. 


Heb jij nou een andere vraag over je cv?

Neem dan contact op met een van onze recruiters.


Wij kijken graag met je mee!

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?