De recruiter is de nieuwe makelaar

Auteur: Jeroen Tenhaeff

Geplaatst op: 05-08-2019

4 Minuten

1504 Keer bekeken

Je gaat een héééél leuk huisje bekijken, Jeroen! Deze uitspraak bleef mij bij. Het bleef me zo lang bij, dat ik er nu – 6 jaar later – nog aan moet denken wanneer iemand negatief spreekt over ‘recruiters’.

Is het waar..? Is de recruiter van vandaag de nieuwe makelaar?

‘Je gaat een heel leuk huisje bekijken’

Sprak ‘de makelaar’ zes jaar geleden toen ik 10 minuten stond te wachten naast mijn fiets op het Fnidsen in Alkmaar. Via Funda werd ik verliefd op een klein huisje middenin de stad. Drie klikken verder en ik had een afspraak met een makelaar! En daar stond ik dan. Te wachten op deze jonge gast, die mij vertelde een prachtig huisje te zien.

‘Heb je het zelf al gezien?’, was mijn reactie. Zijn blik sprak boekdelen. Hij had het huis zelf nog niet gezien. De makelaar had 10 minuten en was eigenlijk al te laat op zijn volgende afspraak, dus we moesten snel naar binnen om alles te bekijken. Niet alleen de manier waarop hij deed overkomen dat hij het huis en de eigenaar goed kende (terwijl hij, zo bleek later, beide nooit gezien had), maar zijn hele ‘ik kan dit huisje pinnen en je kunt natuurlijk geen paleis verwachten voor dit geld’ instelling deden mijn haren overeind staan.

Hij veinsde interesse en stelde onnozele vragen die onmogelijk met mijn leencapaciteit of woningwensen in verband konden worden gebracht. Goed…. Ik had een waardeloze ervaring met een makelaar.

Makelaars zijn gladde alen

Zes jaar na mijn kennismaking met de makelaar schrijf ik er een blog over. Want iedere makelaar is waardeloos en glad, stelt onnozele vragen en komt zijn afspraken niet na.

Grote onzin natuurlijk.

Ik ben een jaar geleden door een hele fijne vent verliefd geworden op een huis. Het kopen is niet gelukt - mijn bedrijf is nog jong en ik kan daardoor met veel geluk een parkeerplaats aanschaffen. MAAR: ooit koop ik dát huis en zorg ik dat de makelaar die mij er destijds doorheen wandelde er op wat voor manier dan ook beter van wordt!

Slechte ervaringen met recruiters?

Hetzelfde geldt voor recruiters. Het valt me op dat het beeld van recruiters niet altijd even positief is. Ze zijn te opdringerig, ze laten niks meer horen, of ze lijken totaal niet te luisteren naar jouw wensen. 

Ik vind het zonde als een ervaring met een minder capabele recruiter, meteen het beeld van recruiters verstoort. Ja, tuurlijk zijn er recruiters die zich niet aan de afspraken houden. Maar heb je dit niet bij alle beroepen? 

Wat heb je dan eigenlijk aan een recruiter? 

We zijn er trots op dat we veel kunnen betekenen voor mensen die op zoek zijn naar een baan. De blije reactie bij een plaatsing - daar doen we het voor!

Aan Luke en Lars vroeg ik wat zij hadden aan een recruiter.
Luke kwam 5 dagen voor zijn reis naar Vietnam met een recruiter in contact. ‘Met een baan op zak het vliegtuig in, een baan waarin ik de tijd krijg om klanten goed te helpen’. De wens van Luke werd vertaald in een vacature. Een dag later heeft Luke zijn gesprekspartner overtuigd. Normaal gesproken volgt dan nog een tweede gesprek - met behulp van de recruiter kreeg hij een dag voor vertrek een prachtig aanbod. Hij vertrok met een baan op zak richting Vietnam. De eagere instelling van de recruiter maakte dit mogelijk. 

Lars wilde impact maken, iets maatschappelijk verantwoords doen en zijn commerciële skills verder ontwikkelen in een startup-omgeving. Voor Lars werd in twee weken een droom omgezet in een baan - met dank aan het netwerk van de recruiter. 

Een recruiter heeft vaak al een goede verstandhouding met een werkgever. Hij of zij weet waar de werkgever naar op zoek is, en kan hier goed op inspelen. Als kandidaat heb je hier profijt van, omdat er iemand is die achter je staat, en nét dat extra zetje kan geven om jou op gesprek te krijgen. De rest doe je uiteraard zelf :-) 

Meer verhalen van kandidaten

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?