Hoe gezond eten je productiviteit verhoogt

Auteur: Kelvin Silvius

Geplaatst op: 02-11-2021

5 Minuten

1265 Keer bekeken

Ken je dat gevoel? De ene dag ben je super gefocused, vol aan het vlammen, en de andere dag kun je je maar niet concentreren en ben je niet vooruit te branden. Dit terwijl je naar je gevoel niet echt iets anders hebt gedaan ten opzichte van de andere dag. Wist je dat voeding een significante impact kan hebben op jouw productiviteit? Omdat dit zo’n belangrijke factor kan zijn, heeft Sparkling People een vitaliteitsprogramma, met dit kwartaal voeding als thema. In deze blog deel ik graag wat meer over hoe (gezond) eten jouw productiviteit kan beïnvloeden!

 

Wanneer we denken aan dingen die bijdragen aan onze productiviteit, wordt voeding vaak vergeten of gezien als bijzaak. Omdat je tijdens een werkdag met zoveel dingen bezig bent, wordt voeding vaak slechts als brandstof gezien, terwijl het zoveel belangrijker is!

 

Heel simpel gezegd, wordt al ons eten omgezet in glucose, wat onze hersenen de energie geeft om optimaal te functioneren. Wanneer je honger hebt, zijn je glucose levels dan ook heel erg laag waardoor het moeilijk is om je te focussen.

 

Het grote verschil zit hem alleen in hoe snel ons lichaam voeding omzet in glucose. Simpele koolhydraten zoals witte pasta, brood, frisdrank, koekjes en dergelijke laten dit stofje heel snel vrij, waardoor je een soort van explosie van energie hebt, gevolgd door een behoorlijke dip. Een andere situatie is wanneer je iets eet wat hoog in vet is zoals een tosti met kaas, een frikandelbroodje, etc. In dit geval laat de voeding de glucose wat langzamer los, alleen moet onze spijsvertering een stuk harder werken waardoor de zuurstof toevoer naar je hersenen minder wordt en je je een beetje suf voelt.

 

De meeste van ons weten dit wel of voelen dit intuitief aan. Het probleem is dat we vaak niet de beste keuzes kunnen maken wanneer we hongerig zijn en simpelweg niet willen nadenken over wat nu eigenlijk goed voor ons is op zo een moment. Je kent het waarschijnlijk wel, wanneer je met honger naar de supermarkt gaat en de winkel uitloopt met allerlei dingen die je eigenlijk niet had moeten kopen.

 

Nu denk je wellicht: Allemaal heel leuk en aardig Kelvin, maar ik heb toch helemaal geen tijd om mij hier mee bezig te houden. Dat snap ik heel goed! Daarom geef ik in eerste instantie een aantal tips die je zelf kunt toepasssen op je dagelijkse leven en daarnaast een aantal tips waardoor je als werkgever kunt bijdragen aan het welzijn van je werknemers.

1.      Probeer voordat je honger krijgt een beslissing te maken over wat je gaat eten tijdens de lunch. Op die manier kun je je goed voorbereiden op de dag en laat je je niet verleiden door dat stemmetje in je hoofd die wellicht liever voor de minder gezonde optie zou willen gaan.

2.      Google in je vrije tijd eens wat gezonde snacks die je makkelijk kunt meenemen naar werk. Mocht je in de loop van de dag dan toch trek krijgen, dan kun je er in elk geval voor zorgen dat je weer wat extra energie kan scoren door middel van een gezonde snack. Denk aan nootjes in een bakje die je in de lade van je bureau kan leggen, gedroogd fruit of wat snack groentes die je in de koeling kunt leggen.

3.      Als werkgever kun je helpen door het organiseren en cateren van gezonde lunches of door het faciliteren van gezonde snacks. Op deze manier zorg je dat gezond eten de makkelijkste en de meest voor de hand liggende optie is in plaats van het proberen te controleren van verleidingen.

 

Graag sluit ik mijn blog af op een positieve noot en deel ik een aantal voordelen van een gezonder dieet met jullie:

·       Je energielevels zijn een stuk hoger en je bent veel scherper;

·       Je immuunsysteem zal je dankbaar zijn waardoor je ook minder snel ziek wordt;

·       Je slaapt beter waardoor je je ook beter kunt concentreren overdag;

·       Het verbetert je mentale gesteldheid;

·       Met al die extra energie wordt het ook weer een stuk makkelijker om te sporten waardoor het ook weer makkelijker is om een gezond gewicht te behouden;

·       En als laatste: Gezond eten boost je creativiteit en bevordert je geluk op werk aanzienlijk.

 

Nu vinden wij van Sparkling People het natuurlijk erg belangrijk dat mensen met een glimlach hun werk kunnen verrichten, en gezond eten kan hier zeker aan bijdragen. Wil jij nou ook gezonder eten? Schrijf je in op onze website, en ontvang kortingscodes van Dinnerly en Marley Spoon, onze partners, die jouw gezonde eetpatroon kunnen ondersteunen met hun verse maaltijdboxen.

 

Mocht je wat adviezen willen ontvangen op het gebied van voeding, dan kun je mij altijd een berichtje sturen. Ik help je maar al te graag met het maken van gezondere keuzes.

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?