Voordelen en nadelen van werken in het buitenland

Auteur: Jill van Drongelen

Geplaatst op: 13-06-2023

3 Minuten

988 Keer bekeken

Werken op afstand is de laatste paar jaar steeds gebruikelijker geworden (mede door Covid). Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun professionele leven te combineren met een avontuurlijk bestaan in het buitenland. Bij Sparkling People (International) hebben we een kantoor op Bali en een kantoor in Lissabon gevestigd. Voor deze twee teams zit het leven vol avontuur in het buitenland, hoe gaaf is dit?!

Maar laten we eerlijk zijn: het is niet allemaal zonneschijn en regenbogen. Remote werken brengt ook challenges met zich mee. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van op afstand werken terwijl je in het buitenland woont.

Voordelen:

  1. Levensstijl en welzijn: Het leven in het buitenland biedt een unieke levensstijl die kan bijdragen aan een beter welzijn. Door vanuit het buitenland te werken, kunnen werknemers genieten van een evenwicht tussen werk en privéleven, waardoor ze meer tijd hebben om te ontspannen, te sporten en te genieten van de omgeving.
  2. Culturele diversiteit: Werken op afstand vanuit het buitenland biedt de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende culturen en perspectieven. Zo kan ons team op Bali profiteren van de Balinese cultuur, tradities, wat een super gave ervaring kan zijn. Het leren van nieuwe talen, het ontdekken van lokale gerechten en het begrijpen van andere manieren van denken kan bijdragen aan persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
  3. Kostenbesparing: Een van de voordelen van werken op afstand vanuit het buitenland is het potentieel voor kostenbesparing. Traditionele kantoorruimte kan een aanzienlijke financiële last vormen voor bedrijven, met kosten zoals huur, inrichting en andere operationele kosten. Door werknemers op afstand te laten werken, wordt de noodzaak van een fysieke kantoorruimte verminderd, waardoor bedrijven deze kosten kunnen vermijden of aanzienlijk kunnen verminderen.


Naast directe kostenbesparingen kan het werken op afstand vanuit het buitenland ook indirecte voordelen opleveren, zoals een hogere productiviteit en werknemerstevredenheid. Werknemers hebben vaak meer flexibiliteit en vrijheid in hun werk, wat kan leiden tot een betere werk-privébalans en een verhoogde motivatie.


Nadelen:

  1. Tijdsverschil en communicatie: Het werken op afstand vanuit het buitenland kan uitdagend zijn vanwege het tijdsverschil. Bijvoorbeeld wanneer ons team op Bali werkt, slaapt Nederland/Portugal nog. Dit kan de communicatie bemoeilijken en de samenwerking beperken. Het plannen van vergaderingen en het snel afhandelen van belangrijke kwesties kan een uitdaging zijn, maar dit hoeft niet wanneer er duidelijk afspraken worden gemaakt.
  2. Technische beperkingen: Hoewel de technologie steeds geavanceerder wordt, zijn er nog steeds technische beperkingen bij het werken op afstand vanuit het buitenland. Zo kan de internetverbinding onstabiel zijn, wat natuurlijk invloed heeft op de mogelijkheid om efficiënt te werken. Dit leidt tot frustratie en vertragingen bij het uitvoeren van taken.


Remote werken is momenteel ontzettend populair en in opkomst. Wil je meer weten over remote werken en de verschillende opties van remote werken? Download dan gratis onze whitepaper hier

Vind je deze blog interessant?
Deel dit artikel op social media
blog_image

1

Eén van onze vacatures trekt jouw aandacht

2

Schrijf je in en solliciteer

3

In een persoonlijk gesprek leren we elkaar kennen

4

Sprankelend presenteren wij jou bij onze opdrachtgever

5

We begeleiden je tijdens een sollicitatietraject

6

Start met jouw nieuwe baan!

)

Inloggen op Sparklingpeople.nl

Inloggen met social media

Ben je hier nieuw? Maak een account aan! Wachtwoord vergeten?